Hoe start ik (weer) met lopen
24 April 2023Je wil (weer) beginnen met lopen en dat is allereerst al een applaus waard! Want elke loper die ooit begonnen is weet dat alle begin moeilijk is. Maak je geen zorgen, je hebt de eerste stap al gezet. Met het inlezen van deze 7 tips zit je binnen no-time weer in de flow en vraag jij jezelf af waarom je niet veel eerder begonnen bent.
1. Loop niet te hard van stapel
Hoe begin je met lopen? Speltip 1: Ga niet gelijk volle bak, want je loopt jezelf voorbij met blessures en spierpijn in het verschiet. Houd het leuk voor jezelf, begin met een kleine ronde op een tempo wat je gemakkelijk volhoudt en bouw stap voor stap uit. Start bijvoorbeeld met 5 tot 10 minuten lopen en volg met rust. Hoe vaker je gaat, hoe beter het loopt. Geloof ons je ervaart na een paar weken al progressie.
Bekijk hier onze handige schema’s en houd je progressie bij met handige loophorloges en apps als Strava.
2. Stel doelen, wat word je plan?
Tenzij je puur loopt om je hoofd te legen, loopt het prettiger als je ergens naartoe werkt. Stel jezelf (haalbare) doelen, zoals het lopen van je eerste 5 km en voeg er eventueel een streeftijd toe aan van bijvoorbeeld 30 minuten. Zo maak je je eigen prestaties meetbaar en kun je jouw vooruitgang volgen. Extra stok achter de deur nodig? Schrijf jezelf in voor een loopwedstrijd of - evenement en test jezelf!
3. Maak een schema
Plan je wekelijkse looprondes op vaste momenten in. Loop bij voorbeeld één of twee kortere rondes door de week en plan voor in het weekend een wat langere run in. Door elke week structureel tijd voor jezelf vrij te maken, want zo moet je het zien, start je een mooie gewoonte die ze je nooit meer afpakken.
4. Zoek een loopmaatje
Het enige wat je nodig hebt om te gaan lopen ben jij, maar samen trainen motiveert en is vaak een stuk gezelliger. Zoek iemand in de buurt, sluit aan bij een atletiekvereniging en ga samen op pad. Motiveer elkaar, weer of geen weer, jullie gaan gewoon, want je wil niet onderdoen aan de ander toch?
5. Neem je rust en luister naar jezelf
Om sneller en beter te worden in lopen hoef je heus niet elke dag te trainen. Je rustdagen zijn minstens zo belangrijk om te herstellen en steeds weer een stapje verder te komen. Houd je lijf goed in de gaten, pijn is een absolute no-go! Stop direct, neem je rust en ga pas verder als je weer pijnvrij bent. Tip: er zijn loophorloges die je hersteltijd aangeven, zodat je weet hoeveel tijd jij tussen je runs moet plannen.
6. Variatie in je runs
Steeds hetzelfde rondje in hetzelfde tempo kan vervelen. Probeer een nieuwe route uit, start met trailrunnen of experimenteer met verschillende soorten trainingen. Probeer eens een keer een Fartlek. Heb je echt maar één route in de buurt? Dan helpt het zelfs al door hem een keer rechtsom te lopen in plaats van linksom.
7. Zorg voor de juiste uitrusting
Alles valt of staat met de juiste uitrusting. Kun je met gewone sportschoenen lopen? Nee, absoluut niet. Probeer het ook niet. Zorg ervoor dat je een paar goede loopschoenen met genoeg demping en comfort hebt, zodat de kans op spierpijn en blessures zo klein mogelijk blijft en jij zoveel mogelijk plezier aan het lopen beleefd. Verder raden we loopkleding aan die lekker zit met een hoog ademend vermogen en wil je onderweg wat afleiding of extra energie? Loop dan met muziek of een podcast. Maar blijft alert op je omgeving.
Met deze tips in het achterhoofd rest ons nog één vraag: Hoelaat ga je vandaag?